Låna till fritidshus

Går du i tankarna på att köpa ett fritidshus eller en sommarstuga? I Sverige finns det idag ca en halv miljon fritidshus. Det vanligaste anledningen till att vi svenskar köper en sommarstuga är för att komma bort. Att komma bort från vardagsstressen genom att köpa ett fritidshus är ett perfekt sätt att koppla av. Naturligt är det även då att börja fundera över ett lån för att köpa en bostad. När man beger sig ut på den breda lånemarknaden så kan det kännas som en enda stor djungel och det kan kännas knepigt att veta vilken långivare som man ska ansöka om ett lån hos. Vi på Lånarna vill hjälpa dig att reda ut vilka långivare som kan erbjuda bra räntor och bra villkor. Det bästa du som privatperson kan göra är att jämföra olika långivare och ställa deras erbjudanden mot varandra för att få en uppfattning om vad ett lån till en ny sommarstuga kan komma att kosta dig i slutändan.

Hos oss:

  • Jämför
  • Klicka vidare och ansök

Jämför lån till fritidshus

  • Belopp: 20,000 – 500,000 SEK
  • Ränta: 2.95 – 29.5 %
  • Löptid: 1 – 15 år
Lånevillkor
Lånebelopp:20,000 – 500,000 SEK
Ränta:2.95 – 29.5 %
Effektiv ränta:2.99 – 33.83 %
Ålderskrav:18 – 75 år
Löptid:1 – 15 år
Inkomstkrav:0 SEK
Uppläggningsavgift:0 SEK
Administrationsavgift:0 SEK
Om banken

Enklare samlar och jämför lånegivare så att du får ett enkelt låneerbjudande med endast en kreditupplysning. Ansökan tar ungefär en minut och kundservicen är öppen varje dag mellan 09 och 21.

Besök webbplats →

låna till ett fritidshus

Innan man lånar

Att ta reda på den effektiva räntan och budgetera för ett köp av sommarstuga är ett bra sätt att förbereda sig. Att ha en medsökande på lånet är alltid en bra idé eftersom detta kan ta ner den slutgiltiga räntan som ni kommer att behöva betala.

Bolån eller privatlån?

Det vanligaste och billigaste alternativet för att ta ett lån till ett fritidshus är genom att ta ett bolån. När du tar ett bolån så ger du banken eller långivaren en säkerhet vilket kommer att innebära att du får en lägre ränta och lägre avgifter varje månad. Ditt fritidshus lämnas som en säkerhet mot långivaren vilket innebär att de kan ta tillbaka fritidshuset från dig om du inte klarar av att betala tillbaka lånet. När man söker efter ett bolån till en sommarstuga så är det av största vikt att jämföra olika långivare för att få fram den absolut lägsta räntan för att hålla nere kostnaderna.

Krav för lån till fritidshus

Det kan finnas olika restriktioner och krav för att kunna ta ett bolån på ett fritidshus. Ofta så behöver fritidshuset vara minst 30 kvadratmeter stort och det vanligaste beloppet man kan ta ett bolån till ett fritidshus ligger mellan 200.000kr till 3.000.000kr. Precis som ett bolån till köp av villa så kommer bolånet till ditt fritidshus täcka max 85% av kostnaden för fritidshuset. Resterande summa måste du själv kunna stå för i form av en kontantinsats. Denna kontantinsats kan du antingen betala med egna sparade pengar eller genom att ta ett snabblån eller privatlån.

Fritidshuslån istället för Privatlån

Ett fritidshus kostar sällan lika mycket som en villa i ett fint område. Med tanke på att ett fritidshus ofta kan ligga mellan allt från 100.000 kr upp till 500.000 kr och uppåt så finns det goda chanser att kunna ta ett privatlån för ett fritidshus om du inte har möjlighet att ta ett bolån. Ett bolån är i regel alltid det bättre alternativet men det är inte alla som har möjlighet att ta ett bolån. Om du exempelvis har sämre kreditvärdighet eller kanske en betalningsanmärkning så kan det vara ett hinder för att ta ett bolån. Den absolut viktigaste delen när du ansöker om ett privatlån för ett fritidshus är att du gör en budget och ser om din ekonomi tillåter betalning av ett privatlån för en sommarstuga. Ett privatlån har alltid en högre ränta än ett bolån och kan i slutändan betyda att lånet blir ganska dyrt om det löper under en lång tid.

Låna till fritidshus på arrendetomt

När du lånar pengar till att köpa fritidshus så går det lika bra att låna till köp på arrendetomt som att köpa där du äger marken. Detta är ingenting som kommer att förfrågas vid ditt bolån. Så begär ditt lån som vanligt så kan du sedan köpa din semesterbostad.

Vi har fått information att detta kan vara missvisande. Vissa mäklare och arrendeägare kräver att ett fritidshus på arrendetomt inte får vara belånat. Detta handlar om att skapa en säkerhet ifall ett kontrakt sägs upp och att inga individer står belånade på något som inte finns kvar.

Sammanställning av fritidshuslån

Att köpa en sommarstuga är oftast en ganska kostsam historia. Det är oftast den mest kostsamma historian utöver ett villaköp. En av fördelarna med att ta ett privatlån för att finansiera sitt fritidshusköp är att det inte faller in under et nya amorteringskravet som infördes nyligen i Sverige. Om du lånar över 4,5 gånger din egen årsinkomst måste du amortera minst en procent årligen. Detta påverkas alltså inte av att du tar ett privatlån.

Tack för att du tog dig tid och vi hoppas att informationen var givande. Du hittar mer information om olika lån på vår startsida, Lånarna.se.