Låna till fritidshus

Går du i tankarna på att köpa ett fritidshus eller en sommarstuga? I Sverige finns det idag ca en halv miljon fritidshus. Det vanligaste anledningen till att vi svenskar köper en sommarstuga är för att komma bort. Att komma bort från vardagsstressen genom att köpa ett fritidshus är ett perfekt sätt att koppla av. Det finns idag flera smarta sätt att finansera ett fritidshus genom, ett av de är att låna. Jämför och låna till fritidshus i vår jämförelse nedan.

Jämför lån till fritidshus

låna till fritidshus

Vanligt eller privatlån?

Det vanligaste och billigaste alternativet för att ta ett lån till ett fritidshus är genom att ta ett bolån. När du tar ett lån så ger du banken eller långivaren en säkerhet vilket kommer att innebära att du får en lägre ränta och lägre avgifter varje månad. Ditt fritidshus lämnas som en säkerhet mot långivaren vilket innebär att de kan ta tillbaka fritidshuset från dig om du inte klarar av att betala tillbaka lånet.

Krav för lån fritidshus

Det kan finnas olika restriktioner och krav för att kunna ta ett lån på ett fritidshus. Ofta så behöver fritidshuset vara minst 30 kvadratmeter stort och det vanligaste beloppet man kan ta ett lån till ett fritidshus ligger mellan 200 000 kr till 3 000 000 kr. Precis som vid köp av villa så kommer lånet till ditt fritidshus täcka max 85% av kostnaden för fritidshuset. Resterande summa måste du själv kunna stå för i form av en kontantinsats. Denna kontantinsats kan du antingen betala med egna sparade pengar eller genom att ta ett snabblån eller privatlån.

Fritidshuslån istället för privatlån

Ett fritidshus kostar sällan lika mycket som en villa i ett fint område. Med tanke på att ett fritidshus ofta kan ligga mellan allt från 100 000 kr upp till 500 000 kr och uppåt så finns det goda chanser att kunna ta ett privatlån för ett fritidshus om du inte har möjlighet med andra varianter. Ett lån från en stor bank är i regel alltid det bättre alternativet men det är inte alla som har möjlighet att få ett sådant. Om du exempelvis har sämre kreditvärdighet eller kanske en betalningsanmärkning så kan det vara ett hinder. Den absolut viktigaste delen när du ansöker om ett privatlån för ett fritidshus är att du gör en budget och ser om din ekonomi tillåter betalning av ett privatlån för en sommarstuga. Ett privatlån har alltid en högre ränta än andra lån och kan i slutändan betyda att lånet blir ganska dyrt om det löper under en lång tid.

Låna till fritidshus på arrendetomt

När du lånar pengar till att köpa fritidshus så går det tyvärr inte lika bra att låna till köp på arrendetomt som att köpa där du äger marken. Vissa mäklare och arrendeägare kräver att ett fritidshus på arrendetomt inte får vara belånat. Detta handlar om att skapa en säkerhet ifall ett kontrakt sägs upp och att inga individer står belånade på något som inte finns kvar.

För att lösa problemet finns det ofta två vanliga lösningar, antingen ser man till att kunna betala fritidshuset på arrendetomt helt kontakt. Eller så kollar man över möjligheten att ta ett privatlån för hela köpeskillingen. I rådande stund är räntorna helt ok men ofta kan kostnaden för ditt lån i detta sammanhang bli större än vid ett vanligt lån.

Sammanställning av fritidshuslån

Att köpa en sommarstuga är oftast en ganska kostsam historia. Det är oftast den mest kostsamma historian utöver ett villaköp. En av fördelarna med att ta ett privatlån för att finansiera sitt fritidshusköp är att det inte faller in under et nya amorteringskravet som infördes nyligen i Sverige. Om du lånar över 4,5 gånger din egen årsinkomst måste du amortera minst en procent årligen. Detta påverkas alltså inte av att du tar ett privatlån.

Tack för att du tog dig tid och vi hoppas att informationen var givande. Du hittar mer information om olika lån på vår startsida, Lånarna.se.