Lån utan UC

Låna utan UC innebär att du tecknar ett lån hos en lånegivare som använder andra metoder för att verifiera din kreditvärdighet än UC. De allra vanligaste alternativet är så kallade snabblån hos kreditgivare lägre belopp. Fördelarna är flera och det främsta är att du kan ta ett lån utan att påverka din kreditvärdighet.

lån utan uc

Vanliga lån utan UC

Det finns rad olika typer av lån utan UC i Sverige som du kan välja bland. För det första går det att välja olika kreditgivare men det finns även kategorier som kan vara bra att hålla koll på.

Snabblån utan UC

Snabblån är en form av lån som även ibland kallas för SMS-lån. Både snabblån och SMS-lån går att ta utan UC. Alla dessa lån klassas som högkostnadskrediter med en maximal ränta på 40%. Innan du väljer ett sådant lån kommer vi tydligt informera det genom en varningsmarkering.

Lån utan kreditvärdighet

Du som inte har en kreditvärdighet, de vill säga tidigare skulder eller anmärkningar som påverkar dina möjligheter att ta nya lån. Kreditvärdigheten är ett betyg som inte är centraliserat utan regleras av olika typer av företag. Dålig kreditvärdighet hos UC innebär inte att du kan vända dig till andra kreditgivare.

Fördelar med lån utan UC

Det finns delade meningar kring vilka fördelarna med lån utan UC är. I grund och botten passar den bra för dig som inte vill påverka din kreditvärdighet eller ditt UC-betyg. Det finns även fördelar med att ingen ska kunna se att du tagit ett lån.

Hög kreditvärdighet

Att vara kreditvärdig är mycket viktigt i Sverige i allt från att köpa ett mobilabonnemang eller få bolån för en bostad. Genom att ta flera snabblån eller använda en låneförmedlare kan du sänka din kreditvärdighet. Vilket påverkar alla dessa möjlighet.

Fördelen med ett lån utan UC är då att du inte påverkar din kreditvärdighet. Du behåller då ett bra betyg och kan leva på utan att behöva krångla med andra kreditgivare som är kopplade till UC.

Tips för att låna pengar utan UC

Låna pengar utan UC har sina fördelar och även sina nackdelar. För att minimera det negativa finns det en rad olika tips du kan ha i åtanke för att hela situationen inte ska bli ohållbar. En del kommer förespråka för att man aldrig ska ta ett snabblån som det ofta utan UC är.

1. Planerad inkomst

Du ska aldrig ta ett lån om du inte har en plan på hur det ska betalas tillbaka. Majoriteten av alla låntagare har en sådan, men det är viktigt att poängtera. Större lån kräver ofta en avbetalningsplan över ett par år, medens mindre lån bör du betala tillbaka så fort din lön kommer in nästa månad.

2. Inte belasta viktiga utgifter

I samband med din återbetalning är det också viktigt att du har möjlighet att betala de allra viktigaste utgifterna. Vi klassar viktiga utgifter som hyra och mat. Att inte prioritera dessa utgifter kan få negativa konsekvenser för dig och din familj.

3. Låna inte till nöjen

Ha som regel att aldrig låna till nöjen som festande, spel eller onödiga konsumtion. Att låna till dessa utgifter skapa en destruktiv bana som gör att du på sikt inte har möjlighet att betala tillbaka hela ditt lån.