Lån utan inkomst

Oväntade utgifter kan komma plötsligt – för dig utan fast jobb kan det vara tufft att få ett lån som hjälp på traven. Däremot finns det en rad olika långivare som kan lån utan fast inkomst. Hos oss på Lånarna hittar har vi sorterat, strukturerat och undersökt möjligheten – så att du enkelt kan gå vidare utan att lägga lika mycket tid som vi gjort.

Lån utan fast inkomst

Att göra en ansökan är enkelt – ett lån för dig utan fast inkomst behöver inte heller bli dyrt. Ett smart sätt att gå vidare på är att använda en så kallad låneförmedlare. Då får du flera förslag på räntor från banker och kreditgivare som kan tänkas ge dig lån. Du kan välja vilken ränta som är bäst och därefter få pengarna utbetalda. Allt med endast en UC.

Anledningen till att det går bra låna pengar utan inkomst är ofta på grund av att du har andra tillgånger eller en deklarerad inkomst från tidigare år. En bank behöver nödvändigtvis inte heller neka dig för att så är fallet.

lån utan fast inkomst

Vanliga situationer

Att låna pengar utan fast inkomst är inte alls ovanligt och vi skulle gissa att majoriteten av svenskarna känner igen situationen där banken inte riktigt tror på ens inkomst. Anledningarna till varför banken tror det är flera men i de allra flesta fallen handlar det om att du inte riktigt följt mallen och byggt upp det som önskas.

Ingen inkomst men kapital

En vanlig situation för många är att de tillfälligt utan inkomst. Anledningarna kan variera t.ex. för att man precis sagt upp sig, startat företag eller ska iväg på en lång resa.

Situationen kan vara så att man är utan inkomst men har sparkapital. Detta är något som banken kan ha överseende med, och även bevilja dig lån.

Deklarerad inkomst

En annan vanlig, om inte den vanligaste, situationen är att du har en låg deklarerad inkomst. Det behöver inte bero på att du i stunden har en dålig inkomst eller inte kan betala din låna. Livet förändras och din inkomst deklareras en gång per år, med viss fördröjning innan det är uppdaterat i dina papper.

SMS lån utan inkomst

Beroende på vilket belopp du är intresserad utav att låna finns det egentligen två kategorier som kan var aktuella. Handlar det om belopp under 50 000 kr kan snabblån (också kallat SMS-lån) vara en möjlighet. För belopp över 50 000 kr är det mer lämpligt, och oftast endast möjligt, med ett privatlån.

Om du planerar att ansöka om förstnämnda, de vill säga ett SMS lån utan fast inkomst, bör du vända dig direkt till långivarna för att få bästa möjliga ränta. Ett SMS-lån är en högkostandskredit och kan bli väldigt dyr om du inte betalar tillbaka i tid. Det är därför viktigt att du har en plan på hur du ska betala tillbaka trots att du är utan inkomst.

Att tänka på vid lån utan inkomst

Det krävs inte allt för mycket undersökning för att lista ut att lån utan inkomst är relativt riskabelt med tanke på att alla lån kräver en återbetalning, i form av pengar. Att låna för att klara vid vardagen är heller inte hållbart och kan innebära dyra räntor och eventuella betalningsanmärkningar.

Ha en plan

Om du planerar att låna pengar utan fast anställning eller jobb bör du planera det noggrant. Planera in hur mycket du behöver låna, när det ska förbrukar och i vilken takt det kan tänkas betalas tillbaka.

Undvik anmärkningar

I de allra flesta fall går det inte att få ett lån med betalningsanmärkningar. Tänk däremot en extra gång på vikten av att följa din återbetalningsplan. Obetalda fakturor kommer i slutendan att leda till betalningsanmärkningar. Vilket kan skapa sämre förutsättning för dig att ta nya lån i framtiden.

Vanliga frågor

Hur tar jag ett lån utan inkomst?

Det är inte tillåtet av kreditgivare att låna ut pengar till personer utan betalningsförmåga. För att låna utan fast inkomst behöver därför kunna påvisa en betalningsförmåga av någon form. Det kan t.ex. vara deltidsarbete, framtida inkomster eller sparkonto.

Vem erbjuder lån utan fast inkomst?

Antalet långivare som erbjuder möjligheten att låna pengar utan fast inkomst är över 30 st. Du hittar samtliga hos oss på lånarna.se.

Finns det några nackdelar?

Ja! Det finns flera nackdelar. Utan inkomst kan det vara svårt ha en stark betalningsförmåga. Ingen betalningsförmåga kommer att leda till anmärkningar vilket kan skada din kreditvärdighet.

Lån utan deklarerad inkomst – är det OK?

För dig som är intresserad av att låna pengar, men inte har någon deklarerad inkomst finns det möjligheter. Att ta ett lån för en bostad eller andra större finansieringar kan däremot bli knepigt. Din möjlighet som finns kallas ofta för privatlån eller konsumtionslån.

För att skapa rätt förutsättningar i framtiden rekommenderar vi dig att deklarera så mycket inkomst du kan, och för att efterkommande år kunna uppvisa en stark deklaration. I Sverige handlar mycket lån om att ha rätt underlag som bankerna önskar.