Jämför företagslån

Företagslån är ett av de vanligaste lånen idag oavsett om du är ett nystartat företag eller ett väl fungerande företag som har framtidsplaner och möjligheter till stor utveckling och lönsamhet. Det finns väldigt många olika alternativ på marknaden när det gäller företagslån och vi vill guida dig till att hitta det lån som är bäst för dig och ditt företag. Det finns många olika scenarion och situationer som gör att man börjar fundera på att ta ett företagslån, kanske har ni investerat en stor del av er vinst i verksamheten men ser det samtidigt som frustrerande att vänta in vinsten för att fortsätta investera. Kanske handlar det om konkurrenter som sätter företaget i en knivig sits.

Oavsett anledningen till att man funderar på ett företagslån så vet vi om att en investering kan avgöra framtiden för ett företag och det finns idag väldigt många långivare på marknaden som erbjuder företagslån vilket samtidigt får det att kännas som en djungel där ute. Det är väldigt vanligt att vända sig till sin bank som är stora och väletablerade, det kan kännas lite läskigt att kika på mindre nyligen startade firmor trots att de har intressanta erbjudanden och räntor. Det finns många frågeställningar som kan dyka upp när man är ute efter ett bra lån och vi är här för att försöka svara på dessa så att du ska känna dig trygg med valet du i slutändan gör.

 

Låneförmedlare företag

jämför företagslån illustration

Ränta på företagslån

Att jämföra olika lån med olika räntesatser är det viktigaste steget. Vilket lån är du ute efter och vilken effektiv ränta kan du få? Avgifterna kan vara fördelaktiga hos den första långivaren du jämför hos men kanske är räntesatsen viktigare för just ditt företag? Hos oss på Lånarna så kan du jämföra en stor mängd olika långivare för att bilda din egen uppfattning om vad som kan vara ett bra lån för just ditt företag.

Rätt lån för ditt företag

För att hitta rätt lån till just ditt företag så behöver man jämföra och gå igenom olika parametrar. Är ni en nystartad firma med en affärsidé som kommer att explodera på marknaden? Är ni ett etablerat familjeföretag som har trogna kunder som behöver byta ut era maskiner för att bibehålla den goda produktiviteten? I ett sådant läge kan ett lån med låg ränta och lång återbetalningstid vara ett alternativ eftersom att denna stora investering kommer att ge avkastning på längre sikt.

Det finns många olika metoder beroende på vilket slags företag ni har och vilken slags framtidsplan ni har. Man behöver här fråga sig om det är rätt läge för din verksamhet att ta ett lån.

Factoring: Låna med säkerhet

Ett av de populära sätten idag att få in pengar till sitt företag är att använda sig av factoring. Detta innebär att man kan belåna fakturor. Du kan här med ditt företag ta hjälp av långivare för att få den större delen av dina fakturor betalade på väldigt kort tid. Det är en finansieringslösning som används i stor utsträckning idag i näringslivet. Man kan här öka företagets likviditet och skydda sig mot risker med krediter. Det finns olika typer av factoring och det kan vara en bra idé att läsa på noggrant kring vilka fördelar och nackdelar det har innan du bestämmer dig om det är rätt väg att gå för ditt företag.

Frågor och svar om Företagslån

Hur mycket kan jag låna till mitt företag?

Du kan låna allt mellan 10.000kr upp till 5 miljoner kronor. Vad som avgör hur mycket ditt företag kan låna är hur mycket din verksamhet omsätter.

Vad kan man använda ett företagslån till?

Det kan vara allt från att köpa in nya maskiner, utrustning eller för att anställa personal.

Vad finns det för krav på företagslån?

Det vanligaste kravet som finns är ett omsättningskrav. Vanligtvis ligger detta på 50.000kr per månad eller 600.000kr per år. Du ska ofta även ha haft igång din verksamhet i minst 6 månader samt din försäljning. Det finns olika krav hos olika långivare.

Kan man ansöka om företagslån till nytt företag?

Nya företag kan ansöka om företagslån. Oftast så godkänns lägre lånebelopp än till en redan existerande verksamhet men det finns även bolag som erbjuder företagslån utan uc.

Kan man låna trots att företaget har fått en betalningsanmärkning?

Det är möjligt, det blir dock svårare. Med ett aktivt skuldsaldo hos kronofogden är det i princip omöjligt att få igenom ett företagslån.

Hur snabbt betalas ett företagslån ut?

Om du accepterar erbjudandet som skickas ut så brukar nästa steg vara att du erhåller en offert. Man kan oftast digitalt signera denna offert och sedan får du pengarna vanligtvis inom 24 timmar.

Start-up lån: företagslån till nytt företag

Start-up lån är företagslån som riktar sig mot företag som precis har startat. Det finns därmed inga bokslut som kan visa din omsättning eller liknande. Här tar långivaren endast beslut utifrån din affärsplan och din strategi på hur företaget ska kunna komma att växa i framtiden. Det är alltid svårare att få ett lån som ett nytt företag men det är absolut inte omöjligt. Det gäller att ha en noggrant detaljerad och välplanerad affärsplan när man går till en långivare och ansöker om ett lån.

Vad krävs för att få ett företagslån?

Kraven för att få ett företagslån varierar mellan de olika bankerna och finansieringsbolagen. Förberedelserna är avgörande för hur snabbt processen går och det kan vara viktigt att tänka en extra vända kring nederstående.

Affärsplan

Affärsplanen ska vara noggran, detaljrik och realistisk. Om du vill bli tagen seriöst så behöver man visa långivaren hur lånet kan användas för att planen ska gå i lås, hur växer ert företag och ger avkastning. Öka dina chanser till att låna pengar idag. Orealistiska drömmar som saknar grund kan vara svårt att få till ett lån.

Säkerhet

Kan ni erbjuda långivaren en hög säkerhet? Hur ser varulager och maskiner ut samt kundfodringar? Har du en enskild firma så kan man behöva gå i personlig borgen, det är en säkerhet som kan fungera fint och man har en en bra privatekonomi.

Revisor

Får ni hjälp av en revisor idag? Långivaren kan se på detta med ro och det kan öka era chanser till att få ett lån, en god revisor ger trovärdighet till ert företag

Uppgifter om ägare

Det är alltid skillnad att ansöka om lån baserat på om företaget är ett aktiebolag eller handelsbolag, eller enskild firma. Som ägare till en enskild firma ses ofta ägaren som att ”vara företaget” vilket då kollas över på din privata ekonomi.

Företagslån utan säkerhet

Det maximala beloppet som lånas ut till företag utan säkerhet är oftast 500.000kr. Ett lån på en sådan summa eller liknande kan vara en stor avgörande summa för att en småföretagare ska kunna klara av en tillfällig period av dålig lönsamhet eller likviditet. Kanske krävs det nya inventarier för att kunna expandera. När man söker ett företagslån utan säkerhet så ställs hårda krav på ekonomisk historik och betalningsförmåga.

När det gäller företagslån utan säkerhet så pratar man ofta om kortare amorteringstider. Det kan vara allt från någon månad upp till två år. Amorteringstiden kan därför anses vara betydligt kortare är lån som tas med säkerhet. Som tidigare nämnt så är det även vanligt att gå i personlig borgen när du tar ett företagslån utan säkerhet. Det innebär också att återbetalningskrav kommer att hamna på dig personligen som i en enskild firma exempelvis, om företaget inte klarar av att betala av lånet.

Positivt med lån utan säkerhet

När du söker efter ett företagslån utan säkerhet så kommer du säkerligen stöta på en hel del mindre aktörer som inte kräver samma dokumentation och uppvisande av papper och affärsplaner. Vi märker av enklare ansökningsprocesser och snabb utbetalning av lån utan säkerhet. Det gäller att urskilja mindre aktörer på marknaden eftersom det finns både bra och dåliga långivare i branschen.

Vad krävs för att teckna ett företagslån?

För att få teckna ett företagslån idag så krävs alltid att en F-skattesedel ska finnas. Företaget ska vara svenskt och det ska vara registrerar hos bolagsverket. Det finns olika variationer hos olika långivare, en del långivare betalar inte ut lån till exempelvis enbart aktiebolag.

Det bukar oftast finnas krav från långivarna att företaget ska ha varit verksamt i minst 6 månader eller 12 månader. Omsättningen måste dessutom vara på en viss nivå för att få ansöka om ett visst belopp. Dessutom ska det finnas ett företagskonto registrerat, detta får man se som ett generellt krav.